Foredragsrække: Store Mestre i Esbjerg

Se dato og tidspunkter under hver enkelt foredrag

Dato

08.10.2019

Start

18:00

Sted

Esbjerg Hovedbibliotek

Tid: Se nedenstående datoer og tidspunkter for hver enkelt foredrag

Sted: Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg 

Pris: 300 kr. eller adgang med Fordelskort. Pris pr. gang: 100 kr.

Tilmeldingsfrist: Senest d.27.9

Foredragsholder: Kunsthistoriker, mag.art. Signe Jacobsen


Store Mestre inden for kunsthistorien

Tid: 8.10. kl. 18.00 

Albrecht Dürer (1471-1528) anses for Tysklands største kunstner gennem tiderne. I ham mødes tyske middelaldertraditioner med italiensk renæssance, og krydres med hans eget til tider surrealistiske anstrøg. Dürer maler mange af Reformationens afgørende personligheder, såsom habsburgske Maximilian, kejser af det tysk-romerske rige, og humanisten Erasmus af Rotterdam. Tidens religiøse spørgsmål og verdensbillede udlæses af hans altertavler og ikke mindst i hans udsøgte grafiske værker, som anses for noget af det fineste i sin art i den europæiske kunst. Christian 2, som han mødte, modtog en lang række blade af fineste kvalitet, som i dag er en vigtig bestanddel i Kobberstiksamlingen ved Statens Museum for Kunst.

Tid: 22.10. kl. 18.00 

Caravaggios (1571-1610) indflydelse på kunsthistoriens udvikling er enorm. Omkring 1600 – ved indgangen til barokken i Rom – formulerede han en ny form for maleri med stærk appel, realistisk, spillende på sanserne og frem for alt med en magtfuld anvendelse af kunstgrebet clairobscur: den hårde kontrast mellem lys og skygge. Hans samtid og den kunst han tog afsæt i og også den, som han påvirkede, vil blive omtalt.

Tid: 29.10. kl. 18.00 

Jan Vermeer (1632-1675) kendes kun omkring 30 malerier af, men de er til gengæld så udsøgte og farveskønne, at de er perlen i en hvilken som helst samling i verden, de måtte tilhøre. Han levede i den hollandske by Delft i 1600-tallet, dvs. Rembrandts århundrede, hvor Nederlandene oplevede deres storhedstid. Vermeers speciale er folkelivsbilleder, og vi vil også se på eksempler fra den på den underskov af fremragende folkelivsmalere, som han tårnede op over som en af Hollands største malere.

Tid: 5.11. kl. 18.00 

Stanley Spencer (1891-1959) er en af Englands mange excentrikere. Hans kunst er nøje forbundet med hans særprægede biografi og hans vanskelige, ja nærmest traumatiske forhold til de kvinder, han knyttede sig til i sit liv. Hans kunst har både ekspressionistiske og, surrealistiske træk og også nærgående detaljenaturalistiske træk; de kan være ligefrem hudflettende selvudleverende og til tider i nærmest pinlig og endog (ufrivilligt) lattervækkende grad. Hans kunst, som er voldsomt original for sin tid, foregriber på flere måder kendte kunstnere som engelske Francis Bacon og Lucien Freud.

Tilmelding til Foredragsrække: Store Mestre i Esbjerg

Betallingsvindue åbner ved tilmelding


Folkeuniversitetets nyhedsbrev

Modtag de seneste opdateringer og nyheder