Einsteins relativitetsteori - Livestreaming

Livestreaming fra Aarhus Universitet

Dato

04.02.2020

Start

19:00

Varighed

1 gang

Sted

Bramming Egnsmuseum

Tid: d. 4.2-2020 kl.19.00 - 21.00

Sted: Bramming Egnsmuseum 

Pris: Fri entre 

Forelæser: Ulrig Uggerhøj, professor i relativistisk fysik

Der sælges vand og kaffe i pausen 


Einsteins relativitetsteori - Livestreaming fra Aarhus universitet 

Einstein publicerede den 30. juni 1905 sin ’specielle relativitetsteori’ og præsenterede dermed en teori der siden er blevet undersøgt i stor detalje – såvel teoretisk som gennem eksperimenter. På trods af mange fysikeres omhu med at teste teorien, er det endnu ikke lykkedes at finde fejl eller mangler i den.

I foredraget vil du, ved hjælp af simple animationer, få indsigt i nogle af den specielle relativitetsteoris mest overraskende konklusioner: at tid, længde og samtidighed ikke er absolutte begreber, men afhænger af bevægelsen af den person der beskriver de fysiske størrelser. Du får også forklaret Einsteins berømte ligning, E = mc2.

Du vil også få præsenteret en række af teoriens tilsyneladende paradokser – som fx det såkaldte tvillingeparadoks og stangspringerparadokset – sammen med deres løsninger. Tvillingeparadokset betyder fx at den danske astronaut Andreas Mogensen nu har forlænget sit liv med et kvart millisekund. Sådanne ”paradokser” er dermed eksempler på udfordringer til teorien der har vist sig at have den modsatte effekt som en klar understøtning af den.

Du vil blive introduceret til hvordan det såkaldte ækvivalensprincip kan føre os til indsigt i Einsteins ’generelle relativitetsteori’ der viser os at lysets bane gennem rummet er krum og at tyngdekraften påvirker lysets farve. 

Foredraget afholdes i samarbejde med Bramming Egnsmuseum 

Tilmelding til Einsteins relativitetsteori - Livestreaming

Betallingsvindue åbner ved tilmelding


Folkeuniversitetets nyhedsbrev

Modtag de seneste opdateringer og nyheder