Islands sprudlende litteratur - fra oldnordiske spådomsdigte til sagaøens moderne fortællinger

Se nedenstående beskrivelse

Dato

26.10.2021

Start

18:00

Varighed

2 gange

Sted

Esbjerg Hovedbibliotek

Tid: d.26/10-2021 og 02/11 - 2021

Sted: Esbjerg bibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg

Pris for begge foredrag: 150,- kr. eller 100 kr. pr. gang og 175 kr. ved døren. Bemærk grundet Covid19, tager vi kun imod MobilePay ved indgangen.  

Pris for begge foredrag, studerende: 75 kr. eller pr. gang: 50 kr.  

Foredragsholder: Nanna Kalkar, bachelorgrad i Islandsk Sprog fra Islands Universitet og cand.mag. i Nordisk Sprog og Litteratur


Foredragsrække over 2 gange om Island og islandsk litteratur og kultur fra sagatiden til det moderne Island i dag. Foredragene tager udgangspunkt i et af de største og mest imponerende mundtligt overleverede digte fra omkring år 1000, som vi kender i dag: Vølvens Spådom, og vi vil dykke ned i nogle af de nordiske myter om bl.a. urtid, skabelse og undergang, der er indlejret i digtets episke fortælling.

I forlængelse heraf skal det den følgende gang handle om islandsk fortælletradition med afsæt i sagatiden og sagaernes beskrivelse af datidens samfund, inden vi skal se eksempler på nogle af de store nutidige fortællere, som fører fortælleglædens arv videre: Halldór Laxness, Jón Kalman Stefánsson, Hallgrímur Helgason m.fl.

Nanna Kalkar har boet og rejst på Island i en årrække. Hun har en bachelorgrad i Islandsk Sprog fra Islands Universitet og er desuden cand.mag. i Nordisk Sprog og Litteratur. Hun har undervist i oldislandsk på religionsvidenskab ved Aarhus Universitet og har været rejseleder på adskillige rejser til Island. I dag arbejder hun fuld tid som litterær oversætter af moderne islandsk og svensk skønlitteratur.


Det oldnordiske eddadigt Vølvens Spådom og de nordiske myter

Ny tidspunkt: d.26/10 kl.18.00 - 19.45

Sted: Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg 

Holdnummer: 

Præsentation af det oldnordiske eddadigt Vølvens Spådom, som beskriver verdens begyndelse og de nordiske guders tilblivelse og slutter med deres undergang, ragnarok, og verden, der fødes på ny.

Historikeren Snorri Sturluson brugte blandt andet dette digt som kilde, da han i 1200-tallet samlede og nedskrev alle de nordiske myter. Med nedslag i digtet skal vi se på nogle af de vigtigste myter og på, hvordan de anvendes i Vølvens Spådom


Islandsk fortælletradition fra sagatid til i dag

Nyt tidspunkt: d.2/11, kl.18.00 - 19.45

Sted: Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg 

Holdnummer: 

Islandsk fortælletradition fra Egill Skallagrímsson og Njal til Halldór Laxness, Hallgrímur Helgason og Jón Kalman Stefánsson. Islændingene har altid haft en stor forkærlighed for at fortælle historier – fra sagatiden og op til i dag, hvor den moderne litteratur også blomstrer og skaber karakterer og fortællinger, der står stærkt i det litterære landskab. Vi skal kigge på udvalgte nutidige forfattere og med eksempler fra litteraturen dykke ned i deres fortællinger om de ukuelige islændinge.

Tilmelding til Islands sprudlende litteratur - fra oldnordiske spådomsdigte til sagaøens moderne fortællinger

Betallingsvindue åbner ved tilmelding


Folkeuniversitetets nyhedsbrev

Modtag de seneste opdateringer og nyheder