Åbningsforelæsning ved Tom Buk-Swienty: Safari fra helvede

Onsdag d.22. februar 2023, kl.18.30 - 20.00

Dato

22.02.2023

Start

18:30

Sted

Rundetårn E-4100R UCSYD

Tid: Onsdag d.22. februar 2023, kl.18.30 - 20.00

Sted: UC SYD's campus på Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø, Lokale: Rundetårnet  

Pris: 50,- kr. 

Pris studerende: 25,- kr. mod fremvisning af gyldig legitimation    

Foredragsholder: Tom Buk-Swienty, historiker, journalist og forfatter

Sidste tilmeldingsfrist: Onsdag d. 15. februar 2023


Forfatter, historiker og journalist Tom Buk-Swienty åbner forårssæsonen på Folkeuniversitet med en forelæsning baseret på sin nye anmelderroste bog ’Safari fra helvede'.

Her fortæller han historien om de knap 30 sønderjyder, der forklædt som danske sømænd i det tyske kejserriges tjeneste under 1. Verdenskrig blev sendt på en hemmelig, halsbrækkende mission til kolonien Tysk Østafrika. Foran sig på et maskeret skib havde de 25.000 sømil, Nordatlanten, Sydatlanten, Kap det Gode Håb og Det Indiske Ocean – og mod sig Royal Navy.

Anmelderne skrev, da bogen udkom i september 2022: ”En fængende beretning … en formidabel røverhistorie, som man indfanges og forføres af” (Citat: Politiken, Ulla Tofte).

Mere om bogen:

Bogen handler om sønderjydernes dramatiske og farefulde sørejse og senere fodrejse gennem det afrikanske vildnis. Selv om alt det, sønderjyderne skulle igennem, næsten er for utroligt til at være sandt, er der tale om virkelige hændelser. De beskrives via deltagernes øjenvidneberetninger og erindringer og er baseret på samtidige og unikke dokumenter fra arkiver i Tyskland, England og Danmark.

I den ene ende af skalaen er der verdenshistoriske skikkelser som Winston S. Churchill, dengang britisk marineminister, og den legendariske tyske general Paul von Lettow-Vorbeck, kendt og berygtet som ”Afrikas løve”. I den anden ende en flok ydmyge sønderjyder, hvis indsats skulle få afgørende indflydelse på krigens gang i dette fjerne hjørne af verdenskrigen.

En gennemgående fortæller er den lune og beskedne fyrbøder Nis Kock fra Kegnæs på Als. Takket været hans usædvanligt levende vidnesbyrd om de i alt fem års sære og farlige begivenheder, han og kammeraterne blev hvirvlet ud i, kommer læseren helt tæt på dette ejendommelige og i dag så godt som glemte stykke verdenshistorie.

Efter forelæsningen serveres der vin og vand samt lidt godt til ganen.

Det vil også være muligt at købe bogen i forbindelse med arrangementet.

Tilmelding til Åbningsforelæsning ved Tom Buk-Swienty: Safari fra helvede

Betallingsvindue åbner ved tilmelding

Foredragsholder

Tom Buk-Swienty, historiker, journalist og forfatter


Folkeuniversitetets nyhedsbrev

Modtag de seneste opdateringer og nyheder