Åbningsforelæsning: Mikroorganismer – jordklodens usynlige herskere

Mød vinderen af Forskerfesten Ph.d. Cup 2024, som blev sendt på DR1
Dato
26. august 2024
Start
19:00
Slut
21:00
Sted
UC SYD Esbjerg, Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø - Rundetårnet

Tid:
Mandag. 26/8/24, kl. 19.00 – 21.00.

OBS:
Dørerne åbner kl.18.30, hvor der vil være et glas vin, vand og lidt sødt til ganen.

Sted:
UC SYD, Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø. Lokale: Rundetårnet

Pris:
60,- kr.

Pris studerende:
30- kr. mod fremvisning af gyldig legitimation

Sidste tilmeldingsfrist:
12/8/2024

Foredragsholder:
Nathalie Eiris Henriksen er marin mikrobiolog og forsker ved Danmarks Tekniske Universitet

Forestil dig en verden fyldt med usynlige væsner, der hersker ved at styre vores klima, mad og helbred. Faktisk er det den verden, vi lever i. Disse herskere er mikroorganismer, og selvom vi ikke kan se dem med det blotte øje, er deres magt over os uomtvistelig. Takket være den teknologiske udvikling har vi opdaget, at mikroorganismer ikke bare er astronomisk mange flere end os, men også langt mere alsidige, udbredte og alt liv på jorden er afhængigt af dem.

Derfor er det afgørende, at vi retter vores opmærksomhed mod mikroorganismerne og prøver at forstå dem. Mikroorganismer er tradiotionelt set blev anskuet som simple livsformer, men på trods af deres primitive udtryk, har vi opdaget at mikroorganismer er sociale skabninger, der kommunikerer livligt med hinanden og andre levende væsener. En kommunikation der både er til fordel for dem selv og os.
Men hvordan foregår denne kommunikation?
Hvad drejer samtalerne sig om, og hvordan undersøger vi de mikroskopiske samtaler, når vi hverken kan se eller høre dem?

Tag med på en rejse ind i mikroorganismernes fascinerende verden. For ved at forstå mikroorganismerne bliver vi ikke kun bedre til at bevare og beskytte vores vigtige alliancer med dem – vi åbner også op for en verden, hvor vi kan skabe nye samarbejder med disse mikroskopiske herskere, som kan hjælpe os med at løse nogle af vores verdens største udfordringer.

Om foredragsholderen:
Nathalie Eiris Henriksen er marin mikrobiolog og forsker ved Danmarks Tekniske Universitet, hvor hun under sin Ph.d. undersøgte kommunikation mellem mikroorganismer i havet. Tidligere har hun arbejdet med mikroorganismer, der spiller en afgørende rolle i havets kvælstofcyklus, samt bakterieinteraktioner i mælkesyrekulturer. I 2023 modtog hun sin første selvstændige forskningsbevilling fra Villum Fonden, som skal bruges til at udforske mikroorganismernes altafgørende rolle i kulstofcyklussen i tangskove, der har stor betydning for vores natur og klima. I april 2024 vandt hun ‘Forskerfesten – Ph.d. Cup 2024’, som blev sendt på DR1/DRTV, for sin evne til at formidle mikroorganismernes komplekse verden til hele Danmark.

60,00 kr.

Kategori:

Foredragsholder

Nathalie Eiris Henriksen er marin mikrobiolog og forsker ved Danmarks Tekniske Universitet