I krigens skygge – De danske krigssejlere i 2. Verdenskrig

Onsdag d.7 oktober kl.18.00 - 19.45

Dato

07.10.2020

Start

18:00

Varighed

1 gang

Sted

Esbjerg Hovedbibliotek

Holdnummer

2020-56

Foredragsholder

Jakob Kjærsgaard, cand.mag i historie og kulturarvsformidling

Tid: Onsdag d.7 oktober 2020 kl.18.00 - 19.45

Sted: Esbjerg Bibliotek, Nørregade 19, 6700 Esbjerg 

Pris: 100,- kr. eller pris ved døren: 125,- kr. Bemærk grundet Covid19, tager vi kun imod MobilePay ved indgangen.

Pris studerende: 50,- kr. mod fremvisning af gyldig legitimation

Foredragsholder: Jakob Kjærsgaard, cand.mag 

Holdnummer: 2020-56


Omkring 6.300 krigssejlere i allieret tjeneste besejlede verdenshavene. De var med i ishavskonvojerne til Rusland. De fragtede forsyninger, tropper og materiel rundt i Stillehavet. Og de sejlede i pendulfart ad Atlanterhavets hovedfærdselsårer med de forsyninger, der var så afgørende for at holde Storbritannien inde i krigen.

Krigssejlerne fik desuden en central rolle i forbindelse med D-dag og invasionen i Normandiet 1944. Det glemmes tit, at 2. Verdenskrigs længste slag hverken blev udkæmpet på landjorden eller i luften, men derimod til søs og med handelsflåden som hovedaktør. ”Slaget om Atlanten”, som Winston Churchill betegnede det, foregik fra september 1939 til maj 1945.

Det var først fra foråret 1943, at de allierede fik det afgørende overtag i Atlanterhavet. Hjemkomst og eftervirkninger af krigen tog hårdt på flertallet af krigssejlere, og i mange år efter krigen led de danske sømænd et politisk svigt af nærmest historiske dimensioner. På 70-årsdagen for D-dag i 2014 var Danmark for første gang officielt repræsenteret ved mindehøjtideligheden i Normandiet, og dermed blev der skrevet et nyt kapitel i historien om Danmark under 2. Verdenskrig. Dannebrog vajer nu sammen med flagene fra de øvrige allierede nationer, og det kan vi takke de danske krigssejlere for. 

Foredragsholder Jakob Kjærsgaard, cand.mag. i historie og kulturarvsformidling. Erfaren foredragsholder og bl.a. forfatter til bogen ”Den Røde Brænding – danske beretninger fra D-dag og invasionen i Normandiet 1944”. Har tidligere arbejdet ved Kystmuseet i Frederikshavn samt Utah Beach Museum i Normandiet. Foredraget er visuelt præget med fotos, videoklip og lyd.

Prisen er inklusiv et glas vin eller vand. 

 

Tilmelding til I krigens skygge – De danske krigssejlere i 2. Verdenskrig

Betallingsvindue åbner ved tilmelding


Folkeuniversitetets nyhedsbrev

Modtag de seneste opdateringer og nyheder