Online-forløb: Slaget om Berlin

Opstart mandag d. 8 marts kl.19.00 - 20.30

Dato

08.03.2021

Start

19:00

Varighed

2 gange

Sted

Online

Holdnummer

2021-13

Foredragsholder

Niels Vistisen, Cand.mag., major,

OBS: Online-foredrag - se med hjemme fra din sofa

Tid: d.8 og d.15 marts kl.19.00 - 20.30

Pris: 150,- kr. for begge forelæsninger 

Pris studerende for begge forelæsninger: 75,- kr.   

Foredragsholder: Niels Vistisen, Cand.mag., major    

Onlineforedrag via Zoom. Du modtager et link pr. mail inden foredraget. 


Dette foredrag, foregår over to gange og går i dybden med Slaget om Berlin, i april-maj 1945.

Slaget om Berlin var det Tredje riges sidste krampetrækninger. Slaget om Berlin, filmatiseret i ”Der Untergang” og velbeskrevet i Antony Beevors bog ”Berlin – Faldet” er symbolsk for 2. verdenskrigs grusomhed, det storpolitiske spil og Nazisternes rædsler. Slaget er forbundet med Hitlers selvmord i førerbunkeren, billederne af den sønderbombede by og de civile tyskeres rædsler, og den røde fane vajende over rigsdagen.

Optakten begyndte allerede i februar 1945, hvor Nazi regimets fald og slutkampene i Tyskland var et hovedemne på Jalta-konferencen på Krim. Men vejen til Berlin var brolagt med forhindringer og politisk spilfægteri mellem Stalin og de allierede, og afslutningen trak ud, og blev ikke så nem som nogen af parterne havde forestillet sig. Det endelig slag blev langt mere blodigt og langtrukkent, end den russiske overmagt og de sidste tyske rester skulle antyde. Slaget om Berlin var også Anden Verdenskrigs ”Götterdämmerung” – Ragnarok. En passende men grusom afslutning på seks års verdenskrig.

Foredragene har primært fokus på de militære begivenheder og kampene mod og i Berlin, med brug af kort og operative overvejelser om hvorfor situation udviklede sig som den gjorde. Vi følger de militære chefer og deres overvejelser og beslutninger, og i nogen grad det politiske spil mellem de allierede.

Hvert foredrag består af en forelæsning på ca. 60-75 minutter, og en diskussionsperiode efter pausen.


Vejen til Berlin

Tid: Mandag d.8 marts kl.19.00 - 20.30

Det første foredrag omhandler vejen til Berlin, både for russerne såvel som for amerikanerne. Allerede i februar 1945 nærmede de russiske hære sig Berlin ved Oder floden, men kunne ikke trænge længere frem. Amerikanerne stod stadig øst for Rhinen, hundrede af kilometer væk. Winston Churchill pressede på for et britisk-amerikansk angreb mod Berlin. Eisenhower ønskede ikke at angribe mod Berlin. Josef Stalin meddelte Eisenhower at Berlin ikke havde militær betydning, og at russerne ikke ønskede at angribe byen. Adolf Hitler nægtede at forlade Berlin, og var måske tidligt klar over, at her ville han dø sammen med det tredje rige. Foredraget omhandler overvejelserne hos, og spillet mellem, russere, briter og amerikanere om, hvem der skulle indtage Berlin og hvornår. Det omhandler også de tyske forberedelser i forsvaret af Berlin. Foredraget dækker perioden januar 1945 og indtil 15. april, før det russiske angreb ved Seeloher Höhe.


Slaget om Berlin 

Tid: Mandag d. 15 marts kl.19.00 - 20.30

Russerne begynder angrebet på Berlin 16. april 1945 ved Seeloher Höhe lidt øst for Berlin. Efter ganske få dage er byen omringet af de russiske hære, som kæmper sig ind mod bymidten fra alle retninger. De få resterende tyske enheder, herunder danskere i Waffen SS, yder indædt modstand som påfører russerne enorme tab og forsinkelse. Stalin er utålmodig og skynder på marskallerne. Hitler er næsten sindssyg og sætter sin lid til general Walther Wencks 12. armé, som er på vej til undsætning. Amerikanerne stopper ved Elben og ser til. Slaget om Berlin er ragnarok, og lidelserne for civilbefolkningen næsten ubeskrivelige. Da den røde fane hejses over Rigsdagen er det slut. Berlin er faldet.

Tilmelding til Online-forløb: Slaget om Berlin

Betallingsvindue åbner ved tilmelding


Folkeuniversitetets nyhedsbrev

Modtag de seneste opdateringer og nyheder